Śniadanie angielskie – uwielbiane nie tylko przez Anglików.

Chyba nie ma osoby, która jedząc śniadanie w restauracji choć raz nie zastanawiała się nad tym, jaki posiłek kryje się pod nazwą „angielskie śniadanie”. Jak się okazuje, zamawiając je można liczyć na ciepły, pożywny posiłek złożony z kilku elementów. Zacznijmy jednak od historii.

English Breakfast, czyli tradycyjne śniadanie Anglików.

Śniadanie angielskie zostało zapoczątkowane przez rolników, którzy musieli wymyślić śniadanie syte oraz obfite – miało ono zapewnić im energię podczas całego dnia pracy na roli. Wraz z biegiem czasu śniadanie pojawiło się w salonach angielskiej szlachty, która mogła dzięki temu szczycić się bogatą zawartością spiżarni, by w XVIII wieku pojawić się w hotelach, pensjonatach, pociągach – jednym słowem, w całej Anglii. Do dziś Full English Breakfast to ulubione śniadanie Anglików. Co więcej, bardzo często zdarza się, że tak jak w przeszłości tak i teraz Anglicy bardzo chętnie przeglądają codzienną prasę podczas spożywania tego konkretnego posiłku.

Z czego składa się angielskie śniadanie? Ciekawe informacje

Tradycyjnie śniadanie angielskie składa się z kilku elementów, wśród których nie może zabraknąć:

  • boczku – pokrojony w plastry, koniecznie smażony, nieco chrupiący, podczas jedzenia przypominający chips. Aby osiągnąć taki efekt boczek musi być pokrojony na cieniutkie plasterki.
  • jajek – najczęściej podane w formie jajka sadzonego z płynnym, półpłynnym bądź ściętym żółtkiem. Dopuszczalne jest również podanie jajek w koszulkach, choć to zdecydowanie rzadziej spotykana forma.
  • kiełbaski, najczęściej wybierane są te wieprzowe lub drobiowe. Warto dodać, że klasyczne English Breakfast zawiera również black pudding, czyli wędlinę nieco przypominającą naszą kaszankę lub salceson.
  • fasolki w sosie pomidorowym, podawanej na ciepło lub zimno. To bogate źródło roślinnego białka. Niestety, w większości przypadków zamawiając angielskie śniadanie dodaje się do niego gotową fasolkę z puszki.
  • pomidorów – smażonych lub grillowanych, to zdecydowanie jeden z najzdrowszych składników całego zestawu. W tego typu śniadaniu spotyka się zazwyczaj pomidorki koktajlowe.
  • podsmażanych na maśle pieczarek. Najczęściej są one pokrojone w ćwiartki.
  • tostów. Tradycyjnie wybierane jest pszenne pieczywo tostowe. Pieczywo jest opiekane i podawane razem z masłem.

Jak widać, większość produktów poddawana jest obróbce polegającej na smażeniu, całość jest więc dosyć tłusta. Angielskie śniadanie to prawdziwa bomba kaloryczna, trzeba jednak przyznać, że po takim posiłku jest się sytym i pełnym energii przez kilka godzin.