Propolis. Co warto wiedzieć o jego zdrowotnych właściwościach?

Znany od czasów starożytnych ze swoich właściwości profilaktycznych i leczniczych, propolis jest do dziś wysoko ceniony w świecie kosmetycznym i paramedycznym. Ale co sprawia, że ta substancja z ula jest tak skuteczna i jaki jest jej rzeczywisty wpływ na zdrowie?

Czym dokładnie jest propolis?

Podobnie jak miód i mleczko pszczele, propolis jest całkowicie naturalną substancją wytwarzaną przez pszczoły i gromadzoną wewnątrz ula. Wydzielany przez pszczoły robotnice, propolis odgrywa kilka istotnych ról: w szczególności dezynfekuje i utrzymuje jałowość w ulu, nie dopuszczając do rozwoju wszelkiego rodzaju zarazków. Propolis służy również jako “cement” do naprawy pęcherzyków płucnych i uszczelniania szczelin.

Jaki jest skład propolisu?

Propolis składa się ze śliny i wosku zmieszanych z żywicą roślinną zbieraną przez pszczoły z drzew i roślin w pobliżu ula. Z tego powodu dokładny skład propolisu może się różnić w zależności od ula, podobnie jak jego kolor: od jasnożółtego do bardzo ciemnobrązowego, przechodząc przez odcienie czerwieni lub zieleni, w zależności od obszaru geograficznego i rodzaju żywicy zbieranej przez pszczoły robotnice. Ogólnie rzecz biorąc, propolis to:
a. 40 do 50% żywica roślinna;
b. 25% wosk pszczeli;
c. 10% olejki eteryczne;
d. 5% pyłki.

Propolis zawiera również flawonoidy (przeciwutleniacze) w różnych ilościach w zależności od jakości propolisu, witaminy i pierwiastki śladowe, takie jak krzemionka, cynk i żelazo.

Różne rodzaje propolisu.

Jak widzieliśmy, skład i kolor propolisu zależą od kilku czynników (geografia, klimat, zbierane żywice, itp.). Istnieją 3 rodzaje propolisu.

1. Propolis brązowy.

Jest to najbardziej rozpowszechniony propolis w naszych szerokościach geograficznych. Zbierany w całej Europie, propolis brązowy jest wytwarzany głównie z gatunków iglastych (jodła, sosna, świerk), brzozy, topoli, wierzby, dębu lub jesionu.

2. Zielony propolis.

Znacznie rzadszy niż propolis brązowy, zielony propolis jest zbierany w stanie Parana w Brazylii, w wyjątkowym środowisku naturalnym, znanym z braku zanieczyszczeń i pestycydów. Zielony propolis zawdzięcza swój kolor kwiatom rozmarynu, które licznie występują w tym regionie i są szczególnie lubiane przez pszczoły. Szczególną cechą tego propolisu jest wysokie stężenie artepilliny C (nawet 2-3 razy więcej niż w propolisie brązowym), unikalnego kwasu fenolowego, który stymuluje układ odpornościowy.

3. Czerwony propolis.

Również produkowany w Brazylii, wzdłuż północno-wschodniego wybrzeża na bagnach namorzynowych, czerwony propolis zawdzięcza swój kolor drzewu namorzynowemu, którego pnie wytwarzają czerwoną żywicę, którą pszczoły zbierają do produkcji propolisu. Ten propolis jest bardzo rzadki i stanowi wyjątkowy produkt. Czasami mówi się, że jest to najmocniejszy propolis.

Niezależnie od koloru, każdy propolis ma wyjątkowe właściwości zdrowotne.

Jakie są korzyści z propolisu?

  1. Wzmacnia i stymuluje układ odpornościowy.
    Wśród korzyści płynących z propolisu często wymienia się jego zdolność do wzmacniania naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. W rzeczy samej propolis jest znany jako doskonały stymulator systemu immunologicznego, w szczególności dzięki swoim naturalnym właściwościom antybiotycznym. Spożywanie propolisu (np. w formie suplementów diety) pomaga zatem wzmocnić obronę organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi i wirusowymi.
  2. Dezynfekuje rany i przyspiesza gojenie oparzeń.
    Inne korzyści płynące z propolisu to jego naturalne właściwości antyseptyczne. Stosowany jako maść na rany i oparzenia, propolis ogranicza namnażanie się mikrobów i wspomaga regenerację tkanek, przyspieszając gojenie.
  3. Zwalcza choroby układu oddechowego (infekcje laryngologiczne, ból gardła).
    Propolis jest bardzo skuteczny w zapobieganiu i leczeniu infekcji dróg oddechowych, takich jak ból gardła, przeziębienia, kaszel, zapalenie gardła, zapalenie krtani, nieżyt nosa itp. Mała kuracja propolisem może więc okazać się przydatna już przy pierwszych przeziębieniach!
  4. Łagodzi dolegliwości jamy ustnej.
    Ochronne, antyseptyczne i przeciwzapalne działanie propolisu sprawia, że substancja ta jest skuteczną bronią w zapobieganiu i leczeniu dolegliwości jamy ustnej, takich jak zapalenie dziąseł, owrzodzenia jamy ustnej i ropnie zębowe. Stosowany jako płyn do płukania ust, propolis poprawia higienę jamy ustnej. Jego właściwości antybakteryjne dezynfekują jamę ustną, chroniąc zęby przed ubytkami.
  5. Zwalcza opryszczkę wargową i opryszczkę narządów płciowych.
    Ze względu na swoje właściwości przeciwgrzybicze i antyseptyczne, propolis jest wielkim sprzymierzeńcem w walce z opryszczką, niezależnie od tego, czy jest ona zlokalizowana w okolicach ust (zimne owrzodzenia), czy na narządach płciowych. Również przeciwzapalne i lecznicze, propolis przyspiesza gojenie i zmniejsza opryszczkę.

Jak widać, korzyści płynące z propolisu są liczne, ale w jakiej formie można go spożywać?

Czysty, płynny, w kapsułkach, do żucia, w miodzie. Jaką formę propolisu wybrać, aby skorzystać z jego walorów? Używany od wieków ze względu na swoje niezliczone zalety, propolis jest pierwotnie dość twardą substancją żywiczną, która mięknie pod wpływem ciepła. Obecnie propolis jest sprzedawany w wielu formach, aby sprostać różnym zastosowaniom. Tak więc znajdziemy propolis lub suplementy diety na bazie propolisu jako:

  • kapsułki;
  • ampułki;
  • syrop;
  • spray do gardła;
  • maść;
  • guma do żucia;
  • proszek;
  • ekstrakty płynne;
  • nalewka macierzysta.

Aby skorzystać z zalet propolisu, ważne jest, aby wybrać odpowiednią formę. Do użytku zewnętrznego, na przykład (leczenie opryszczki, dezynfekcja ran, itp.), preferowany jest propolis w postaci maści. Aby wzmocnić system odpornościowy, bardziej odpowiedni jest propolis w formie kapsułek. Wreszcie, aby złagodzić ból gardła, spray będzie o wiele bardziej praktyczny.

Co to jest propolisowa nalewka?

Nalewka macierzysta z propolisu jest pozyskiwana w unikalnym procesie maceracji i filtracji. Występuje w postaci płynu o wysokiej koncentracji składników aktywnych (kwasy fenolowe, flawonoidy itp.). Nalewka macierzysta z propolisu jest często pakowana w małą buteleczkę z kroplomierzem dla łatwego i bardzo precyzyjnego dozowania.

Propolis jest ekologiczny.

Zanieczyszczenie środowiska i stosowanie pestycydów ma niszczący wpływ na pszczoły, a w konsekwencji na produkowany przez nie propolis. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z propolisu, ważne jest, aby był on zbierany w zdrowym, wolnym od pestycydów środowisku. To jest właśnie zaleta propolisu organicznego. Spełnia surowe normy jakościowe i gwarantuje najwyższą jakość.