Propolis. Co warto wiedzieć o jego zdrowotnych właściwościach?
Znany od czasów starożytnych ze swoich właściwości profilaktycznych i leczniczych, propolis jest do dziś wysoko ceniony w świecie kosmetycznym i paramedycznym. Ale co sprawia, że ta substancja z ula jest tak skuteczna i jaki jest jej rzeczywisty wpływ na zdrowie?
Czym dokładnie jest propolis?
Podobnie jak miód i mleczko pszczele, propolis jest całkowicie naturalną substancją wytwarzaną przez pszczoły i gromadzoną wewnątrz ula. Wydzielany przez pszczoły robotnice, propolis odgrywa kilka istotnych ról: w szczególności dezynfekuje i utrzymuje jałowość w ulu, nie dopuszczając do rozwoju wszelkiego rodzaju zarazków. Propolis służy również jako “cement” do naprawy pęcherzyków płucnych i uszczelniania szczelin.
Jaki jest skład propolisu?
Propolis składa się ze śliny i wosku zmieszanych z żywicą roślinną zbieraną przez pszczoły z drzew i roślin w pobliżu ula. Z tego powodu dokładny skład propolisu może się różnić w zależności od ula, podobnie jak jego kolor: od jasnożółtego do bardzo ciemnobrązowego, przechodząc przez odcienie czerwieni lub zieleni, w zależności od obszaru geograficznego i rodzaju żywicy zbieranej przez pszczoły robotnice. Ogólnie rzecz biorąc, propolis to:
a. 40 do 50% żywica roślinna;
b. 25% wosk pszczeli;
c. 10% olejki eteryczne;
d. 5% pyłki.
Propolis zawiera również flawonoidy (przeciwutleniacze) w różnych ilościach w zależności od jakości propolisu, witaminy i pierwiastki śladowe, takie jak krzemionka, cynk i żelazo.
Różne rodzaje propolisu.
Jak widzieliśmy, skład i kolor propolisu zależą od kilku czynników (geografia, klimat, zbierane żywice, itp.). Istnieją 3 rodzaje propolisu.
1. Propolis brązowy.
Jest to najbardziej rozpowszechniony propolis w naszych szerokościach geograficznych. Zbierany w całej Europie, propolis brązowy jest wytwarzany głównie z gatunków iglastych (jodła, sosna, świerk), brzozy, topoli, wierzby, dębu lub jesionu.
2. Zielony propolis.
Znacznie rzadszy niż propolis brązowy, zielony propolis jest zbierany w stanie Parana w Brazylii, w wyjątkowym środowisku naturalnym, znanym z braku zanieczyszczeń i pestycydów. Zielony propolis zawdzięcza swój kolor kwiatom rozmarynu, które licznie występują w tym regionie i są szczególnie lubiane przez pszczoły. Szczególną cechą tego propolisu jest wysokie stężenie artepilliny C (nawet 2-3 razy więcej niż w propolisie brązowym), unikalnego kwasu fenolowego, który stymuluje układ odpornościowy.
3. Czerwony propolis.
Również produkowany w Brazylii, wzdłuż północno-wschodniego wybrzeża na bagnach namorzynowych, czerwony propolis zawdzięcza swój kolor drzewu namorzynowemu, którego pnie wytwarzają czerwoną żywicę, którą pszczoły zbierają do produkcji propolisu. Ten propolis jest bardzo rzadki i stanowi wyjątkowy produkt. Czasami mówi się, że jest to najmocniejszy propolis.
Niezależnie od koloru, każdy propolis ma wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Jakie są korzyści z propolisu?
- Wzmacnia i stymuluje układ odpornościowy.
Wśród korzyści płynących z propolisu często wymienia się jego zdolność do wzmacniania naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. W rzeczy samej propolis jest znany jako doskonały stymulator systemu immunologicznego, w szczególności dzięki swoim naturalnym właściwościom antybiotycznym. Spożywanie propolisu (np. w formie suplementów diety) pomaga zatem wzmocnić obronę organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi i wirusowymi. - Dezynfekuje rany i przyspiesza gojenie oparzeń.
Inne korzyści płynące z propolisu to jego naturalne właściwości antyseptyczne. Stosowany jako maść na rany i oparzenia, propolis ogranicza namnażanie się mikrobów i wspomaga regenerację tkanek, przyspieszając gojenie. - Zwalcza choroby układu oddechowego (infekcje laryngologiczne, ból gardła).
Propolis jest bardzo skuteczny w zapobieganiu i leczeniu infekcji dróg oddechowych, takich jak ból gardła, przeziębienia, kaszel, zapalenie gardła, zapalenie krtani, nieżyt nosa itp. Mała kuracja propolisem może więc okazać się przydatna już przy pierwszych przeziębieniach! - Łagodzi dolegliwości jamy ustnej.
Ochronne, antyseptyczne i przeciwzapalne działanie propolisu sprawia, że substancja ta jest skuteczną bronią w zapobieganiu i leczeniu dolegliwości jamy ustnej, takich jak zapalenie dziąseł, owrzodzenia jamy ustnej i ropnie zębowe. Stosowany jako płyn do płukania ust, propolis poprawia higienę jamy ustnej. Jego właściwości antybakteryjne dezynfekują jamę ustną, chroniąc zęby przed ubytkami. - Zwalcza opryszczkę wargową i opryszczkę narządów płciowych.
Ze względu na swoje właściwości przeciwgrzybicze i antyseptyczne, propolis jest wielkim sprzymierzeńcem w walce z opryszczką, niezależnie od tego, czy jest ona zlokalizowana w okolicach ust (zimne owrzodzenia), czy na narządach płciowych. Również przeciwzapalne i lecznicze, propolis przyspiesza gojenie i zmniejsza opryszczkę.
Jak widać, korzyści płynące z propolisu są liczne, ale w jakiej formie można go spożywać?
Czysty, płynny, w kapsułkach, do żucia, w miodzie. Jaką formę propolisu wybrać, aby skorzystać z jego walorów? Używany od wieków ze względu na swoje niezliczone zalety, propolis jest pierwotnie dość twardą substancją żywiczną, która mięknie pod wpływem ciepła. Obecnie propolis jest sprzedawany w wielu formach, aby sprostać różnym zastosowaniom. Tak więc znajdziemy propolis lub suplementy diety na bazie propolisu jako:
- kapsułki;
- ampułki;
- syrop;
- spray do gardła;
- maść;
- guma do żucia;
- proszek;
- ekstrakty płynne;
- nalewka macierzysta.
Aby skorzystać z zalet propolisu, ważne jest, aby wybrać odpowiednią formę. Do użytku zewnętrznego, na przykład (leczenie opryszczki, dezynfekcja ran, itp.), preferowany jest propolis w postaci maści. Aby wzmocnić system odpornościowy, bardziej odpowiedni jest propolis w formie kapsułek. Wreszcie, aby złagodzić ból gardła, spray będzie o wiele bardziej praktyczny.
Co to jest propolisowa nalewka?
Nalewka macierzysta z propolisu jest pozyskiwana w unikalnym procesie maceracji i filtracji. Występuje w postaci płynu o wysokiej koncentracji składników aktywnych (kwasy fenolowe, flawonoidy itp.). Nalewka macierzysta z propolisu jest często pakowana w małą buteleczkę z kroplomierzem dla łatwego i bardzo precyzyjnego dozowania.
Propolis jest ekologiczny.
Zanieczyszczenie środowiska i stosowanie pestycydów ma niszczący wpływ na pszczoły, a w konsekwencji na produkowany przez nie propolis. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z propolisu, ważne jest, aby był on zbierany w zdrowym, wolnym od pestycydów środowisku. To jest właśnie zaleta propolisu organicznego. Spełnia surowe normy jakościowe i gwarantuje najwyższą jakość.