Jak przygotować brioszki z kajmakiem i jabłkiem?

Coraz więcej ludzi decyduje się na pieczenie ciastek lub bułek drożdżowych. Wszystko przez to, że są one bardzo mięciutkie oraz maślane. Bardzo popularnym deserem w ostatnim czasie stały się drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami. Są pyszne o bardzo ciekawym karmelowym posmaku. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jeden z przepisów na te pyszne drożdżówki.

Jak przygotować brioszki z kajmakiem i jabłkiem? Praktyczne informacje

Broszki nie są jakimś bardzo skomplikowanym deserem. Dlatego, jeśli ktoś ma przepis, a jeszcze nigdy nie próbował zrobić drożdżowych maślanych bułeczek to jak najbardziej powinien spróbować. Jednak zanim przejdziemy do przygotowania ciasta, warto upewnić się czy wszystko mamy przygotowane i czy składniki są kupione. Na pewno do najważniejszych składników trzeba zaliczyć:

  • 270 g mąki pszennej luksusowej,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 80 g masła,
  • 50 ml mleka 3,2 %,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 5 g suszonych drożdży lub 10 g świeżych,
  • 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%,
  • 2 małe jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę,
  • 200 g kajmaku,
  • płatki migdałowe do posypania,
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania.

Jeśli już wszystkie produkty mamy gotowe, to możemy przystąpić do robienia brioszek. Do najważniejszych kroków możemy zaliczyć:

  1. Do wcześniej przygotowanej miski trzeba przesiać mąkę.
  2. W międzyczasie w rondelku musimy rozpuścić masło w ciepłym mleku. Do tego trzeba dodać suszone lub świeże pokruszone drożdże,. Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży.
  3. Następnie do wcześniej przesianej mąki dodajemy między innymi cukier, śmietanę, ekstrakt z wanilii, jajko i wcześniej przygotowaną, rozpuszczoną mieszankę mleka, masła i drożdży.
  4. Gdy już wszystko mamy połączone, czas na wyrabianie miękkiego i elastycznego ciasta. Robimy to około 15 minut. ? Warto dodać , iż najlepiej skorzystać z miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Nie należy się martwić, jeśli nasze ciasto będzie luźne i dość tłuste. Takie powinno być. Przekładamy wyrobione ciasto do innej miski i odstawiamy je na półtorej godziny, do wyrośnięcia.
  5. Gotowe ciasto wyrobione należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 36 x 26 cm. Gdy już to zrobimy, całość należy posmarować masą kajmakową i posypać pokrojonymi wcześniej jabłkami. Ciasto trzeba zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Robimy to krojąc na 8 równych części.
  6. Tortownicę musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kładziemy obok siebie, kawałek po kawałku. Broszki trzeba w taki sposób włożyć na całą noc do lodówki.
  7. Rano trzeba wyciągnąć i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze przez godzinę czasu.
  8. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym masłem i pieczemy je w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez około 35-40 minut
  9. Pieczone bułeczki wykładamy i studzimy.

Jak widać przepis jest dość prosty, ale czasochłonny. Jednak każdy jest w stanie te bułeczki zrobić samodzielnie.