Jak podawać kaczkę?

Polacy bardzo uwielbiają przygotowywać mięso na różnego rodzaju okazje. Mowa tutaj między innymi o urodzinach, imieninach, świętach, rocznicach czy innych domowych spotkaniach. Bez mięsa nie ma imprezy tak naprawdę. Ludzie przygotowują kurę, kurczaka, wieprzowinę, wołowinę, indyka i kaczkę. Ta ostatnia słynie z tego, że jest dość ciężka do przygotowania. Ale czy, aby na pewno tak jest? Na pewno jest to zależne przede wszystkim od przepisu jaki posiadamy. Jak wiadomo teraz ze znalezieniem jakiegokolwiek przepisu nie ma problemu. Jest tego mnóstwo w internecie. Dlatego każdy znajdzie coś dla siebie, jeśli chodzi o kaczkę. Jeśli masz przepis i robisz wszystko według niego to nie ma opcji, aby coś nie wyszło. Dlatego nie ma co się martwić. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić przepis na pyszną kaczkę z żurawiną ziołami i pomarańczami.

Jak smakuje kaczka z żurawiną ziołami i pomarańczami? Informacje.

Kaczkę trzeba umieć zrobić. Jeśli się ją za krótko piecze lub gotuje może być nieco twarda. Ale zacznijmy od początku. Jeśli chcemy przygotować kaczkę z owocami to musimy najpierw przygotować wszystkie niezbędne składniki. Zaliczamy do nich oczywiście: 1 kaczkę, 2 pomarańcze, 20 dag żurawiny, 1 ząbek czosnku i 2 woreczki kaszy gryczanej. Jednak to nie wszystko. Do takiej kaczki musimy zrobić także dobrą marynatę. Będziemy potrzebować do niej 30ml oliwki, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, pieprz i suszony czosnek. Jeśli wszystko mamy gotowe to możemy zabrać się za marynowanie naszego dania jakim jest oczywiście kaczka. Co robimy na początku? Zaczniemy od opłukania kaczki w zimnej wodzie i osuszenie jej. Po osuszeniu powinniśmy natrzeć kaczkę czosnkiem całą kaczkę. Następnie wszystkie przygotowane składniki potrzebne do marynaty dodajemy do miski i mieszamy wszystko razem. Gdy marynata będzie gotowa nacieramy nią naszą kaczkę i odstawiamy ją na 6 godzin przed pieczeniem. Kaszę trzeba wcześniej ugotować i dodać do niej żurawinę i 1 pomarańczę. Całość wymieszać. Gdy zamarynujemy naszą kaczkę to wykładamy ją na blaszkę i faszerujemy ją kaszą z pomarańczą i żurawiną. Na wierzch dajemy plastry pomarańczy. Wstawiamy kaczkę do piekarnika na pół godziny w temperaturze 200 stopni. Później zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy przez półtorej godziny.
Taką kaczkę możemy podawać na różnych uroczystościach i na pewno nikt nie będzie narzekał, że mu nie smakuje. Na pewno ktoś będzie chciał dokładkę albo przepis. Taka kaczka może być podawana jako danie główne.