Czym są kiełki nasion?

Wśród fanów zdrowego odżywiania kiełki cieszą się sporą popularnością Na popularność tego produktu wpływ ma fakt, że są łatwe w uprawie oraz zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Czym są kiełkujące nasiona i dlaczego warto zdecydować się na ich hodowlę?

Kiełkujące nasiona co to właściwie jest?

Kiełkami określane są rośliny znajdujące się w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Powstają z nasion, w których zmagazynowane są składniki odżywcze niezbędne do początkowego rozwoju. Wartości odżywcze kiełków są bardziej wartościowe, gdyż w trakcie kiełkowania uaktywniają się enzymy, które są odpowiedzialne za proces przetwarzania białek, tłuszczów i węglowodanów oraz witamin i związków mineralnych. Dzięki temu kiełkujące nasiona są łatwiej przyswajalne dla naszego układu pokarmowego. Jedzenie kiełkujących nasion jest ważnym elementem codziennej diety Dalekiego Wschodu.

Jakie wartości odżywcze mają kiełki nasion?

W zależności od rodzaju kiełki są źródłem sporych dawek witamin i minerałów takich jak witaminy z grupy B, a także A, C, D, E, K czy PP. W kiełkach znajdują się minerały jak żelazo, wapń, magnez, potas, cynk, miedź czy selen. To także bogactwo białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów czy antyoksydantów. Dodatkowo kiełki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Obecnie istnieje szeroki wybór nasion do kiełkowania, co pozwala na urozmaicanie posiłków różnymi rodzajami i smakami kiełków.

Jakie nasiona można kiełkować?

Kiełkować można wiele rodzajów nasion i ziaren. Bardzo popularna jest wielkanocna rzeżucha, ale kiełkować można Do najbardziej popularnych nasion na kiełki zalicza się nasiona fasoli mung, ale również brokuła, rzodkiewki, słonecznika czy lucerny i jarmużu. Kiełki można także uzyskać z nasion soczewicy, ciecierzycy, kozieradki, cebuli, pora, buraka, kapusty czy pszenicy. Do hodowli kiełków powinno się wybrać ziarna do tego przeznaczone. Nasiona przeznaczone do wysiewu mogą zawierać niebezpieczne środki konserwujące.

Co jest potrzebne do hodowli kiełków?

Do rozpoczęcia własnej produkcji kiełków można użyć kiełkownicy lub zwykłego, większego słoika. Nasiona trzeba najpierw przepłukać, a następnie namaczać przez kilka godzin. Dopiero po odsączeniu należy je przełożyć do kiełkownicy lub słoika i postawić w widnym miejscu (np. na parapecie okiennym). Nasiona powinno się przepłukiwać czystą wodą dwa razy dziennie. Kiełki nasion są zalecane w diecie osób uprawiających sporty jako naturalny suplement szybko regenerujący organizm i przyśpieszający odzyskiwanie siły po treningach.