Białko w produktach

Białko w organizmie człowieka

Białka, wraz z tłuszczami i węglowodanami, wchodzą w skład zestawu niezbędnych makroelementów do funkcjonowania i rozwoju naszego organizmu. Białka odgrywają kluczową rolę w życiu, ponieważ pomagają wzmocnić kości i mięśnie, wzmacniają układ odpornościowy, dostarczają energii, regulują aktywność i funkcję komórek, utrzymują i naprawiają tkanki oraz są odpowiedzialne za tworzenie soków trawiennych, hormonów, hemoglobiny, enzymów i witamin. Chociaż białko powinno być częścią każdej zdrowej diety, są szczególnie potrzebne sportowcom i osobom regularnie ćwiczącymi bardziej niż zalecane dla osób chcących zadbać o formę, ponieważ zapewniają prawidłowy rozwój układu mięśniowego, są sycące oraz pomagają kontrolować i równoważyć masę ciała . Spożycie białka jest szczególnie potrzebne w tych porach dnia, kiedy potrzebujemy energii oraz w godzinach po wykonaniu jakiejś aktywności fizycznej, ponieważ wtedy mięśnie potrzebują największej naprawy. Występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso (indyk, kurczak, cielęcina…), ryby (tuńczyk, łosoś…), mleko i jego pochodne czy jaja. Występują również w pokarmach roślinnych, chociaż w mniejszym stopniu, takich jak soja, rośliny strączkowe, zboża i orzechy. Produkty te pomagają uzupełnić potrzebną nam dzienną dawkę tych białek.

Produkty, które zawierają najwięcej białka

Pokarmy bogate w białko to mięso, ryby, mleko, ser i jajka, jeśli są pochodzenia zwierzęcego. W przypadku produktów roślinnych to przede wszystkim tofu i soja.poniżej przedstawione zostały składniki, które są bogate w białko i łatwe do ułożenia na stole według rodzaju [mięso, ryba, fasola, nabiał, jajka]. Produkty bogate w białko :

  • Mięso
    Suszone mięso wołowe (55g), schab (27g), polędwica wołowa (27g), filet z kurczaka (25g), szynka surowa (24g), kiełbasa (13g), np.
  • Ryba
    suszone kalmary (69g), suszone sardynki (33g), tuńczyk błękitno płetwy (26g), makrela (26g), tara (26g), przegrzebki (24g)
  • Rośliny strączkowe
    mąka (36g), tofu (7g), mleko sojowe (4g) itp.
  • Nabiał
    Ser żółty (44 g), odtłuszczone mleko w proszku (34 g), ser topiony (23 g), ser camembert (19 g), śmietanka (6,8 g), jogurt niskotłuszczowy bez cukru (4 g) ), zwykłe mleko (3 g) ).
  • Jaja
    Żółtko jajka (17g), jajko gotowane (16g), jajko surowe (16g), jajko w koszulce (12,3g), jajko przepiórcze surowe / jajko gotowane (11g)